مدیریت مصرف انرژی (صرفه جویی انرژی) با بحران افزایش قیمت انرژی در دنیای غرب (سال ۱۹۷۳) مطرح گردید. و گردانندگان صنعت را جهت بهینه سازی انرژی به فکر چاره اندیشی انداخت.
صنایع برای کنترل و صرفه جویی انرژی و به عبارت دیگر بهینه سازی انرژی ملزم به تشکیل کارگروهی به نام کمیته مدیریت مصرف انرژی شدند. وظیفه اصلی این کمیته علاوه بر کنترل نحوه مصرف، کنترل ورودیها و مطابقت مصرف انرژی آنها، با استاندارد الگوی مصرف انرژی میباشد.
مدیریت مصرف در ایران
صرفه جویی انرژی در صنعت ایران از زمان افزایش قیمت حاملهای انرژی جدی شمرده شد. و صنعتگران را برای کاهش قیمت محصول نهایی و رقابت در بازار مجاب به پذیرش آن و بهینه سازی انرژی نمود.
اکثر کارخانجات، مصرف کنندگان بزرگ انرژی هستند. کارخانجات تولید فولاد، سیمان و فلزات و همچنین نیروگاهها، انرژی زیادی به صورت برق یا مواد سوختنی مصرف می کنند. در کشور ما یک سوم از کل انرژی یعنی تقریبا ۲۷% از کل، در این بخش مصرف می شود. لذا، اعمال صرفه جویی انرژی در این بخش حایز اهمیت است.
مدیریت مصرف انواع انرژی با توجه به آلودگی محیط زیست ناشی از سوختهای فسیلی برای مصارف تولید برق و یا استفاده مستقیم از این انرژی، اهمیت زیادی یافته است. تا آنجا که سازمانهای انتفاعی و غیرانتفاعی زیادی برای جلوگیری از آلودگی محیط زیست و صرفه جویی انرژی تشکیل شده اند. و ملزم به کنترل مصرف کارخانجات برای کاهش آلودگی هوا و محیط زیست میباشند.
گامهای مدیریت مصرف انرژی
برای مدیریت انرژی یا به عبارتی صرفه جویی انرژی گامهایی تعریف شده اند.
گام اول
طبق اصول اولیه پیاده سازی سیستم مدیریت کیفیت، اولین گام با آموزش شروع می شود.
وجود برنامه های آموزشی مرتب در کشورهای صاحب صنعت، کاهش مصرف انرژی در این عرصه را نشان میدهد. استناد به همین تجربیات ۲۰ درصدی مصرف انرژی را با آموزش اولیه پرسنل، نشان می دهد.
گام دوم
ممیزی انرژی گام بعدی می باشد. در این مرحله وضعیت مصرف انرژی در کارخانه مشخص می گردد. به این صورت که:
اولاً بایستی نوع انرژی های مصرفی در کارخانه مشخص گردد.
دوماً میزان مصرف انرژی های شناسایی شده، اندازه گیری گردد.
سوماً اولویتها برای کنترل مصرف مشخص شوند. بطور مثال درصورت کنترل مصرف انرژی در این قسمت حدود ۵۰ درصد صرفه جویی انرژی خواهیم داشت. پس اولویت اول ما این قسمت می باشد.
چهارماً هزینه های لازم برای این منظور مشخص شوند.
این چهار گام مرحله دوم، بایستی بصورت گزارشی در اختیار مدیریت ارشد قرار گیرد. تا مبنایی برای تصمیم گیری شوند.
گام سوم
مدیریت بار نیز میتواند مرحله بعدی باشد. هر مصرف کننده بخصوص در مورد بار الکتریکی، برای مینیمم کردن میزان هزینه انرژی خود، بایستی انجام دهد.
و …
برای جاری ساختن این سیستم، تشکیل و راهبری کمیته مدیریت مصرف انرژی ، گروه آذرخش در کنار شما می باشد.